• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Сладки картофи

Süßkartoffel

Сладък картоф

Повечето време той прекарва под земята, но това е единствената му прилика с "нашия" картоф.

Може да бъде жълт, оранжев, червен или дори лилав – във всички случаи е сладък. И пълен с нишесте. За разлика от роднината си, картофа, сладкият картоф, познат също като батат, съдържа по-малко вода, което значително намалява трайността му. Ето защо в страните от Централна Америка, откъдето произхожда, го изравят и обработват непосредствено преди приготвяне. Разновидностите с червена кожа и тъмна месеста сърцевина са особено меки, сладки и сочни.

Подобно на картофите, сладките картофи (ipomoea batatas) се измиват, обелват и след това се варят, пекат или пържат. Те могат да се приготвят и небелени на фурна или на парна фурна, след което сърцевината им се изгребва с лъжица. Не само в Мексико, но и в Япония, Китай, Тайван и Тибет улични търговци предлагат горещи сладки картофи, приготвени на скара.

В САЩ печените сладки картофи са част от традиционната вечеря с пуйка в Деня на благодарността. В Перу, Нова Зеландия и тихоокеанските острови, тези картофи се наричат Kumara и често се приготвят пържени под формата на чипс.

В азиатската кухня нарязаните на кубчета сладки картофи са толкова популярно допълващо ястие, колкото и бамбуковите стъбла, китайското зеле, морковите и чушките. В Корея от нишестето на бататите се приготвят специални прозрачни спагети, които се пържат в сусамово олио с моркови, лук, спанак, гъби и люти чушки.
В Китай най-големият производител в света, сушените (на слънце) слади картофи със сол и захар са широко разпространена закуска.

В африканските кухни листата на растението се приготвят както спанака. Единствено в Япония естествената сладост на сладкия картоф се използва за приготвяне на Yokan, изключително сладък, твърд десерт, който освен това съдържа агар-агар, захар и мляко.

В наше време сладки картофи се отглеждат почти във всички топли страни с тропичен, субтропичен и умерен климат. В Европа например това са Италия, Испания и Португалия.

Текст: Райнер Майер

Подобни дейности Прясно сиренеПапаяМанголдЗахарна тръстикаБобМорски главоногиАрганово масло
 
  • Към горната част на страницата
  •  
  •  
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Открийте търговец
  • Условия за ползване