Французите са намерили хубав израз за малките еклери със сметана. Наричат ги "профитероли", което в превод ще рече нещо като "малка печалба" или "малък подарък". Това звучи много по-хубаво и по-вкусно от "малък кекс" ("Ofenküchlein" в Швейцария) или "пържена козуначена кифла" ("Brandteigkrapferl" в Австрия).
Малките бучки с големината на топка за голф, направени от козуначено тесто без захар, задържат много горещ въздух, когато излязат от фурната – ето защо те изглеждат така привлекателно. Ако ги разполовите, можете да запълните едната половина с бита сметана, ванилов крем или шоколадов мус, както и с еклеров крем. Сложете капака и сладкото изкушение е готово.
Предполага се, че Наполеон е направил профитеролите популярни в Италия през 18-ти век, където те предимно се заливат с шоколад в Тоскана и Пиемонт. Ще ги намерите в многобройни вариации в много италиански сладкарници под името "профитероли".
За тези, които предпочитат пикантната версия, профитеролите може да се напълнят с кремообразно сирене (и френски подправки), пикантни пайове или рагута (от дивеч, телешко или пилешко) или зеленчуково пюре (например от авокадо).