Тази провансалска зеленчукова яхния започва като квинтет в тигана и завършва като оркестрова симфония върху чинията.
До началото на 20ти век ястието рататуй е било непознато извън района около Ница в Прованс в южната част на Франция. То се приготвяло от остатъците, останали след почистването на зеленчуци (домати, патладжани, тиквички, лук и чесън). Терминът „рататуй“ идва от провансалната дума ratatolha(rata = храна; touiller = разбърквам, смесвам). Когато се приготвят на ниска температура с разнообразие от билки (босилек, лавандула, майоран, риган, розмарин, градински чай и мащерка), зехтин, сол и черен пипер, зеленчуците и билките постепенно се превръщат в симфония от аромати.
Ястието се разпространява във Франция през 20ти век, а след Втората световна война се приготвя по целия свят. Макар че първоначално всички видове зеленчуци са били приготвяни с билки, находчивите готвачи избрали задушаването на патладжаните, пиперите, тиквичките и лука отделно, а след това готвенето им на бавен огън, за да запазят собствените си вкусове, докато всички различни зеленчуци постигнат една и съща консистенция. Чушките се нуждаят от значително по-дълго готвене от патладжаните, за да достигнат същото състояние на готовност. Едва когато всички зеленчуци са готови, те се комбинират с белени домати, чесън и билки в голяма тенджера. Във всички случаи е важно зеленчуците да не са нарязани прекалено фино.
Текст: Райнър Майер
Можете да намерите нашата рецепта за рататуй тук. Може да се приготви на котлона на печката или в парна фурна:
Съставки (за 4 порции):
3 с.л. растително масло, 1 глава лук (нарязана), 1 скилидка чесън (ситно нарязана), 1 червена, зелена и жълта чушка, 3 домата, 400 гр. тиквички, 1 патладжан (прибл 300 гр.), 1 ч.л. сушени листа от розмарин, 1 ч. л. сушен босилек, сол, черен пипер, нарязан чайвс
Подготовка:
Измийте зеленчуците, отстранете сърцевината и семената и ги нарежете на парченца с големината на една хапка. Нарежете доматите на четири, нарежете тиквичките на парчета с дебелина ½ см, разделете наполовина патладжана и също го нарежете на парчета с дебелина ½ см.
Загрейте предварително тава за печене на най-високия рафт на печката, загрейте маслото, запържете леко лука, добавете чесъна, зеленчуците, листата от розмарин и босилека и ги задушете.
Покрийте и гответе на котлона или в парната фурна, докато стане готово.
Подправете със сол и черен пипер и сервирайте поръсено с нарязан чайвс.