• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Рататуй

КЛАСИЧЕСКО ГОТВЕНЕ M.studio - stock.adobe.com

Рататуй

Тази провансалска зеленчукова яхния започва като квинтет в тигана и завършва като оркестрова симфония върху чинията.

До началото на 20ти век ястието рататуй е било непознато извън района около Ница в Прованс в южната част на Франция. То се приготвяло от остатъците, останали след почистването на зеленчуци (домати, патладжани, тиквички, лук и чесън). Терминът „рататуй“ идва от провансалната дума ratatolha (rata = храна; touiller = разбърквам, смесвам). Когато се приготвят на ниска температура с разнообразие от билки (босилек, лавандула, майоран, риган, розмарин, градински чай и мащерка), зехтин, сол и черен пипер, зеленчуците и билките постепенно се превръщат в симфония от аромати. 

Ястието се разпространява във Франция през 20ти век, а след Втората световна война се приготвя по целия свят. Макар че първоначално всички видове зеленчуци са били приготвяни с билки, находчивите готвачи избрали задушаването на патладжаните, пиперите, тиквичките и лука отделно, а след това готвенето им на бавен огън, за да запазят собствените си вкусове, докато всички различни зеленчуци постигнат една и съща консистенция. Чушките се нуждаят от значително по-дълго готвене от патладжаните, за да достигнат същото състояние на готовност. Едва когато всички зеленчуци са готови, те се комбинират с белени домати, чесън и билки в голяма тенджера. Във всички случаи е важно зеленчуците да не са нарязани прекалено фино.

Текст: Райнър Майер

Можете да намерите нашата рецепта за рататуй тук. Може да се приготви на котлона на печката или в парна фурна:

 

Съставки (за 4 порции):

3 с.л. растително масло, 1 глава лук (нарязана), 1 скилидка чесън (ситно нарязана), 1 червена, зелена и жълта чушка, 3 домата, 400 гр. тиквички, 1 патладжан (прибл 300 гр.), 1 ч.л. сушени листа от розмарин, 1 ч. л. сушен босилек, сол, черен пипер, нарязан чайвс

 

Подготовка:

  1. Измийте зеленчуците, отстранете сърцевината и семената и ги нарежете на парченца с големината на една хапка. Нарежете доматите на четири, нарежете тиквичките на парчета с дебелина ½ см, разделете наполовина патладжана и също го нарежете на парчета с дебелина ½ см.
  2. Загрейте предварително тава за печене на най-високия рафт на печката, загрейте маслото, запържете леко лука, добавете чесъна, зеленчуците, листата от розмарин и босилека и ги задушете.
  3. Покрийте и гответе на котлона или в парната фурна, докато стане готово.
  4. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте поръсено с нарязан чайвс.

 

Настройки на уреда:

Парна фурна: 15 мин., 100° C
Котлон: 15-20 мин., Най-ниска настройка

Подобни дейности ТортиляПицаСалата "Уолдорф"ГравлаксПрофитеролиВинегретКъри – една експлозия от аромати
 
  • Към горната част на страницата
  •  
  •  
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Открийте търговец
  • Условия за ползване