Кухнята на Индия е пълна с изненади. Многото екзотични подправки и билки причиняват истинска вкусова експлозия върху езика Ви. Най-популярно е кърито – яхния със зеленчуци, месо или риба.
Думата "къри" в Германия най-вече насочва към наденица със сос къри. Прахът къри обаче, който придава нужния лютиво-плодов аромат на братвурста с кетчуп, е само лошо подобие на тази смес с интензивен вкус, която е създадена в Индия, родната страна на кърито. В тази голяма южно азиатска страна терминът "къри" не се отнася до сместа от подправки, а до вида ястие. Къритата са яхнии и кремообразни рагута със зеленчуци, месо или риба.
Сместа от подправки, основна част от всяко индийско ястие, се нарича "масала". Добре известната смес "гарам масала" (в превод "люта смес") се състои от кориандър, кимион, карамфил, канела, кардамон, индийско орехче и черен пипер. Други типично индийски подправки, които първо се запичат на тиган и след това се мелят (често пъти в хаван), са люти чушки, синапено семе, куркума, сминдух и листа на къри. Последните също съществуват, за да объркат още повече нещата. За щастие има готови смеси и пасти с къри, от леко до силно люти, например от Rajah, Patak, Sabita и Pasco, които са налични в магазините за хранителни стоки.
Къритата са – също като индийците – многообразна и пъстра колекция. Можете да добавите каквото си искате и то ще пасне. Например хармоничната комбинация да вегетарианско къри може да бъде от жълти пиперки и патладжани, червен лук, захарен грах и сладки картофи. В идеалния случай зеленчуците, нарязани на малки парчета, се пържат във вок в ги (масло от биволско мляко) или олио с пресен джинджифил и чили. След това се добавя кокосово мляко и малко паста къри (около супена лъжица за четирима души). Стъбло лимонена трева добавя кисела свежест, но не се яде. Кърито трябва да се готви на ниска температура за около 30 минути, през което време вкусният аромат се понася из дома Ви. Междувременно може да сготвите ориза. Добавката на купа ориз басмати, който попива соса като гъба, ще завърши това балансирано в хранително отношение ястие.
Тези, които имат апетит за месо, просто ще заменят картофите с хапки от пилешки гърди и ще се насладят на една версия на индийската класика – къри с пиле. Любителите на по-семплия вкус предпочитат къри с агнешко. Вместо кокосово мляко за соса се използва кисело мляко. Други съставки са доматите, червеният пипер и лукът, подправени с чили, чесън и дафинов лист. За морско къри може например да се ползва филе от червена сьомга или скариди, като морските дарове се добавят в тигана след зеленчуците. Времето за готвене на рибата е приблизително 15 минути, а за скаридите – от пет до седем. Пресен кориандър – индийският магданоз – върви добре като гарнитура на всяко къри.