• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Тортиля

КЛАСИЧЕСКО ГОТВЕНЕ grinchh/Adobe Stock

Тортиля

Въпреки че носят едно и също име, испанската и мексиканската тортиля са коренно различни, що се отнася до съставките, приготовлението и използването.

Испанската тортиля представлява всъщност омлет с картофи, изпържен от двете страни или печен на фурна. За разлика от нея мексиканските тортили са кръгли питки, приготвени от специално царевично брашно (masa harina) и вода, с или без мазнина, на гореща плоча или на тиган. Тъй като в Мексико се срещат много видове царевица, може до видите синьо-лилави тортили редом до по-често срещаните бледожълти. Единственото общо между двете тортили е името, което буквално се превежда като „малък сладкиш“ или „малка питка“.

Докато испанските тортили – украсявани редовно със зеленчуци, като лук, чушки, домати, люти чушки и ароматни треви – често се сервират като добавка, мексиканските са основата на безброй лесни и трудни ястия, които се ядат с ръце. Ако са напълнени със зеленчуци, сирене, месо или риба и увити на руло, се наричат буритос. Поставете им пълнеж и ги прегънете, a след това ги изпържете или изпечете и те ще станат тостади.

 

Испанска тортиля (Tortilla española)

Съставки (за 4-6 човека):

600 г картофи, които не се разваряват (сварени и обелени предишния ден), 5 яйца (средни), 50 г сметана, сол, прясно смлян чер пипер, масло, за намазване на формата; плюс 1 форма за печене с диаметър 30 см

Приготовление:

  1. Нарежете картофите на тънки филийки. Разбийте яйцата със сметаната.
  2. Поставете нарязаните картофи в голяма купа заедно с яйцата и сметаната и разбъркайте добре. Подправете обилно със сол и черен пипер. Намажете с масло форма за печене, излейте картофената смес и изгладете повърхността.
  3. Печете тортилята във фурна в продължение на 25-30 минути на температура 140° C (Moisture Plus (Влага плюс) при фурните с автоматично овлажняване с пара) или на 160° C при загряване отгоре/отдолу, на второто ниво отдолу нагоре. Оставете тортилята да изстине, докато стане приятно топла.
Подобни дейности РататуйПицаСалата "Уолдорф"ГравлаксПрофитеролиВинегретКъри – една експлозия от аромати
 
  • Към горната част на страницата
  •  
  •  
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Открийте търговец
  • Условия за ползване