Консумацията на бира в глобален план спада, но броят на нови висококачествени специални бири постоянно расте. Маята, хмелът и ечемикът са демоде. Днес мащерката и кюрасото, кориандърът и джинджифилът галят разглезеното небце на познавача.
Изглежда като малка бутилка шампанско, но струва колкото най-голямата: Jacobsen Vintage No 3 от пивоварната Danish Carlsberg с цена от около 2000 крони (около 275 евро за 0,375 литра) е най-скъпата бира в света към днешна дата. Като се следва един сложен процес, мъртвата мая постоянно се отстранява и се подменя с прясна. Бирата с алкохол от 16 % об. след това отлежава в бъчви, в които преди това е имало бургундско вино от френския Златен бряг. А вкусът на тази бира за познавачи с ограничена партида от 1000 бутилки? Смес от "ванилия, карамел, пушен дъб, шери мадейра", твърди производителят. В сравнение с тази бира Crown Ambassador Reserve Lager от Australian Crown Company (собственост на Foster's Group), която излиза на пазара всяка година от 2008 г. насам в ограничена серия от 5000 бутилки, си е направо оферта при 50 евро бутилката. Компанията Radeberger-Group, която е собственост на Dr Oetker, също страда от намаляващи продажби на бира в Германия и се оплаква от сериозни войни за цените. Под името Braufactum тя предлага почти 50 международни бирени специалитета на цени между 2,99 и 29,90 евро бутилката.
Междувременно първокачествените бири, произвеждани в Италия и Бразилия, в САЩ и Украйна, а също и в Мианмар, изпреварват традиционните бири на международните състезания. Пример за това е бирарията 32 Via dei birrai във Венецианска Педероба, основана от Фабиано Тофолис през 2006 г. Неговата бира "Oppale" с горна ферментация, напомняща за американската, хмелна индианска светла бира, сега е станала култова също като "Curmi", която е с кориандър и кора от портокал.
Това, което е ново за италианците, отдавна е традиция за белгийците: зимната бира N’Ice Chouffe от Brasserie d’Achouffe в белгийския град Мортгат се подправя с мащерка и кюрасао, има аромат на портокалова кора и вкус на ароматни билки и горчив привкус на тъмен сладко-горчив шоколад.