• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

От бира до напитка за познавачи

Vom Bierchen zum Gourmetgetränk

От бира до напитка за познавачи

Консумацията на бира в глобален план спада, но броят на нови висококачествени специални бири постоянно расте. Маята, хмелът и ечемикът са демоде. Днес мащерката и кюрасото, кориандърът и джинджифилът галят разглезеното небце на познавача.

Изглежда като малка бутилка шампанско, но струва колкото най-голямата: Jacobsen Vintage No 3 от пивоварната Danish Carlsberg с цена от около 2000 крони (около 275 евро за 0,375 литра) е най-скъпата бира в света към днешна дата. Като се следва един сложен процес, мъртвата мая постоянно се отстранява и се подменя с прясна. Бирата с алкохол от 16 % об. след това отлежава в бъчви, в които преди това е имало бургундско вино от френския Златен бряг. А вкусът на тази бира за познавачи с ограничена партида от 1000 бутилки? Смес от "ванилия, карамел, пушен дъб, шери мадейра", твърди производителят. В сравнение с тази бира Crown Ambassador Reserve Lager от Australian Crown Company (собственост на Foster's Group), която излиза на пазара всяка година от 2008 г. насам в ограничена серия от 5000 бутилки, си е направо оферта при 50 евро бутилката. Компанията Radeberger-Group, която е собственост на Dr Oetker, също страда от намаляващи продажби на бира в Германия и се оплаква от сериозни войни за цените. Под името Braufactum тя предлага почти 50 международни бирени специалитета на цени между 2,99 и 29,90 евро бутилката.

Междувременно първокачествените бири, произвеждани в Италия и Бразилия, в САЩ и Украйна, а също и в Мианмар, изпреварват традиционните бири на международните състезания. Пример за това е бирарията 32 Via dei birrai във Венецианска Педероба, основана от Фабиано Тофолис през 2006 г. Неговата бира "Oppale" с горна ферментация, напомняща за американската, хмелна индианска светла бира, сега е станала култова също като "Curmi", която е с кориандър и кора от портокал.

Това, което е ново за италианците, отдавна е традиция за белгийците: зимната бира N’Ice Chouffe от Brasserie d’Achouffe в белгийския град Мортгат се подправя с мащерка и кюрасао, има аромат на портокалова кора и вкус на ароматни билки и горчив привкус на тъмен сладко-горчив шоколад.

Линкове:
Jacobsen Vintage No 3: www.carlsberggroup.com
Crown Ambassador Reserve Lager: https://thecrowncompany.com
Braufactum: www.braufactum.de
32 Via dei birra: www.32viadeibirrai.com
N’Ice Chouffe: www.achouffe.be

Подобни дейности Вино Altura Máxima Malbec 2012Вино на сезонаУдоволствие без месоНапитка на сезонаЗдравословна насладаВъзраждането на джинаДжинджифилова бираНавараПовече от просто декорация: кълнове и микро листаМного близо и под ръка
 
  • Към горната част на страницата
  •  
  •  
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Открийте търговец
  • Условия за ползване