Най-високо разположеното лозе в света се намира на височина 3111 метра в провинция Салта в Северна Аржентина и е собственост на швейцарски винопроизводител. Какъв ефект има това върху виното?
Първото, което вдъхвате, когато поднесете чаша към носа си, е ароматът на парченца узрели къпини и сливи, последван от мириса на диви треви, които намирате при лятната си разходка през полетата с вечнозелени храсти в южна Франция: розмарин, мащерка, салвия и нотка лавандула. В крайна сметка те се съчетават в мек аромат на печено с нотка на черен пипер, като мириса на печено на скара месо, който се носи от градината на съседите. Когато отпиете глътка, виното в устата Ви изпълнява обещанието, дадено от аромата в носа Ви: силно вино с много финес, пълноценно, съдържащо комплекс от копринени, зрели танини – всеки от които остава чак до дългия финал. Прилича повече на статуя от Джакомети, отколкото от Роден.
И всичко това е резултат от работата на двама човека и уникалното природно местоположение. През 2001 г. Доналд М. Хес, който идва от Берн, и съпругата му Урсула купуват Bodega Colomé Estate – създадена през 1831, което я превръща в най-старата работеща без прекъсване винарска изба в Аржентина. През 2005 г.Доналд Хес назначава за управляващ директор известния френски винар Тибо Делмот, който преди това е работил с голям успех в Бордо и в Бургундия. През 2007 г. засаждат лози от сорта Малбек на надморска височина от 3000 до 3111 метра (Altura Máxima = максимална височина) върху песъчлива алувиална почва с високо съдържание на глина близо до Молинoс във Вале Калхаки – заобиколени от поразителни скални образования и впечатляващи кактуси. Оттогава насам лозята се отглеждат по органичен начин. През 2012 г. събират на ръка първата реколта от грозде. Особено интензивното слънчево греене с високи нива на ултравиолетовите лъчи, ниското съдържание на кислород във въздуха и студените нощи означават, че около изключително малките зрънца израства дебела ципа. След ферментацията виното се съхранява във френски дъбови бъчви в продължение на 24 месеца, което му създава структура, но без да добива вкус на дърво. Altura Máxima Malbec 2012 е първокласно вино във всяко отношение.