В рая на вдъхновените ябълки – Нормандия
В рая на вдъхновените ябълки – Нормандия
В красивия северозапад на Франция, недалеч от столицата, Нормандия прави един след друг кулинарни шедьоври. Общият им знаменател са ябълките.
"Имаме хубаво време няколко пъти дневно", шегуват се местните и имат предвид това, че тяхната северна френска провинция, започваща на 100 километра западно от Париж и свършваща на брега на Ламанша, е надарена със силно променлив климат.
И наистина може да стане така, че надигате чашата си сайдер към устата при ярко слънце и я оставяте на масата при един упорит дъжд.
Това обаче не е причината, поради която посещението ни в Нормандия започна от една изба. Сърцето на Нормандия изглежда бие под земята. Поне така може да си помислите, след като приятелски настроеният представител от традиционната дестилерия "Pierre Huet" в Камбремер Ви е примамил в избите.
До 40 различни сорта ябълки с различна сладост, киселост, горчивина и сладко-горчив вкус са в бъчвите и вече са преминали доста процедури. Те са били изстискани, ферментирали са до сайдер, дестилирани са двукратно и отлежават в дървени бъчви до осем години. Само след това те може да се бутилират и с гордост да носят името " Calvados Pays d’Auge Appellation Contrôlée".
Насладете се на тази чудесна класика от Нормандия, в която се съчетават букети от плод и дърво, като я опитате в близкия магазин до фермата.
Между другото, когато става дума за класика, има един специалитет на заведението в "Pierre Huet", който не може да се опише с думи: за него ширата от четири подбрани сорта ябълки се смесва с една трета "Calvados" и отлежава три години в дъбови бъчви.
Резултатът се нарича "pommeau" (помо) и представлява кехлибарен деликатес, при който всяка глътка чудесният аромат на ябълки, сливи, орехи и череши се усеща така ясно с естествена свежест, че е трудно да се повярва, че напитката съдържа 17 % алкохол.
Внимание! Всеки, който не умее да забавя крачката, ще се запознае с един кинжален аперитив във всички значения на думата.
А дали в Нормандия понякога се хранят? Не се тревожете, там се хранят навсякъде и можете да намерите особено впечатляващ и убедителен пример за това, като посетите "Pavé d’Auge", една малка, наполовина дървена къща по средата на площада в Бьоврон ен Ож, където готвачът Жером Бансар защитава своята звезда "Мишлен".
Изглежда съвсем лесно, защото маринованите и пържени зелени аспержи с яйца на очи, придружени от полусух сайдер са така свежи, че ароматът гъделичка Вашите вкусови рецептори. Ще си помислите, че са брани току-що.
Загуба на време е да се опитваме да дадем по-точно описание на агнешката плешка, задушена в лимоново конфи, която е толкова нежна до последната си хапка, че прошепнатият коментар на една дама, която просто остави вилицата след първата си хапка, беше: "Но това е просто шедьовър".
Сервираха сух сайдер с агнешко, плато от местни и национални сирена и безпомощните, но щастливи вечерящи бяха осъдени на още помо с топъл ябълков пай – и те приеха присъдата с благодарност.
Текст: Ханс Кантерайт
Адрес
на дестилерията
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Камбремер, телефон 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com
Хотели
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, телефон 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Аржентан, телефон 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com
Ресторанти
Hostellerie de la Renaissance, Адрес на хотел "La Renaissance"
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Бьоврон ен Ож, телефон 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com