• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Vinho Verde – леко португалско вино

Vinho Verde - der leichte Portugieser

Vinho Verde – леко португалско вино

Това бяло вино от най-северозападната провинция на Португалия ненатрапчиво се превръща от незабележима стока на масовия пазар в звезда сред леките освежаващи вина.

До 80-те години на ХХ век от най-големия винен район на Португалия, простиращ се от Испания до Дуро, идват предимно леки пенливи червени вина. От тогава насам нещата са се обърнали: около 85 % от цялото Vinho Verde днес са бели вина.
Те освен това са и много по-подходящи за климата, който се характеризира от планини, речни долини, Атлантическия океан, много дъжд зимата и пролетта (средно 1200 mm годишно) и сухи, горещи месеци през лятото и есента. Дебел зелен килим покрива тесните долини и равнините до самото море.

Регионът за отглеждане на Vinho Verde е правно определен през 1908, и наименованието за произход (D.O.) се ползва от 1959 г. Днес Vinho Verde DO покрива 21 000 хектара земя, засадена с лозя, 129 000 плантации, 47 сорта грозде, 25 500 лозари и 600 винари, които произвеждат приблизително 85 милиона литра вино годишно и го експортират в 80 страни.

Как успяват лозарите за произведат такова леко и плодово вино с алкохолно съдържание от 11 алкохолни процента с Vinho Verde? Това става основно благодарение на използваните сортове грозде, които имат високо киселинно съдържание. Много от тях са автохтонни, тоест растат само в Северна Португалия.

Друга причина за плодовата свежест е гореспоменатата ябълчно-млечнокисела ферментация, при която ябълчената киселина се превръща в млечна киселина и се отделя въглероден двуокис и киселина.

В резултат на това идеалното бяло Vinho Verde D.O. има вкус на цитрусов плод и зелена ябълка, придружен с аромат на зимна свежест, киви, маракуя, ананас и минерали.

Традиционното Vinho Verde D.O. е смес от няколко сорта грозде, сред които Алвариньо, Аринто, Авесо, Азал, Батока, Лурейро и Трахадура. В същото време Vinho Verde се произвежда и само от един сорт грозде, например от Лурейро или Алвариньо. Тези вина като цяло са по-заситени с аромати на екзотични плодове, имат по-малко киселина и повече остатъчна захар.

Повече информация ще намерите на адрес www.vinhoverde.pt/.

Подобни дейности Готвене с кафе – нещо специалноВ рая на вдъхновените ябълки – НормандияИзкуството на съвършенствотоЕдно кафе превзема светаРеалистичен идеалистГовеждо месо „Вагю“Малки ръчички – супер забавление!Чудесно старомоденГотвенето за любов„Oishii“
 
  • Към горната част на страницата
  •  
  •  
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Открийте търговец
  • Условия за ползване