Някой ще се нацупи и ще остави вилицата, а друг ще грейне и ще се храни с удоволствие. Просто вкусовете са различни.
Това най-вече важи за горчивите неща. Те стимулират мозъка 10 000 пъти по-силно от "сладките неща" и ни предупреждават за отрови, като например кукурбитацин, който понякога се съдържа в тиквичките, краставиците или тиквите, за томатин в незрелите домати и соланин в зелените картофи.
Някои хора са толкова чувствителни към тези вкусове, че намират горчиво-сладките зеленчуци като радикио, цикория, градинска жлъчка, зеле и спанак направо за невъзможни за ядене.
Повечето хора обаче наистина се наслаждават на тези чудесни горчиви вкусове. Те обичат горчива бира пилзнер и тъмен шоколад.
Обаче, ако горчивият вкус се усилва с всяка хапка, по някое време се задейства сигнал за спиране. Горчивата храна кара тези, които имат чувствително небце, да спрат да ядат.
Хората, които избягват храната с горчив вкус или които изобщо не ядат такава, са склонни да ядат много повече, показват изследванията. Най-вече повече мазнини.
Жалко е наистина, че тези, които отглеждат зеленчуци, и агробизнесът като цяло елиминират полезните горчиви съставки от нашата храна все повече и повече.
В бъдеще вероятно ще ни останат горчиви неща само за пиене! Наздраве, до дъно!