Видове текстил и как се поддържа той

Alpaka

Вълна алпака

Южноамериканското животно викуня дава лъскавата копринена вълна за този благороден материал. Едно животно може да даде достатъчно вълна за един пуловер ежегодно. Въпреки че руното от алпака е много красиво и леко, то е много трайно и еластично. Отделните нишки от вълната алпака са кухи вътре. Това ги прави изключително добри в задържането на топлината.

Още информация за...
Baumwolle

Памук

Памукът е едно от най-популярните естествени влакна, тъй като има чудесни характеристики за предене и е много издръжлив. Има над 300 вида от това храстообразно растение. Страните с най-голям дял в отглеждането му са Китай (23 %) и САЩ (20 %).

Още информация за...
Daunen

Пух

Пухът има голям обем, запазва топлината и прави изолация. Ето защо го използват за пълнене на одеяла и облекло. Въпреки че белият пух е най-скъп, няма разлика в качеството между белия, сивия и смесения по цвят пух.

Още информация за...
Frottier

Хавлиен плат

Хавлиената тъкан е бримчест плат, изтъкан по специфичен начин. Едноцветните хавлиени платове имат особено висок капацитет на попиване благодарение на неправилните си бримки.

Още информация за...
Jeans

Дънков плат

Първоначално използван за работнически панталони, дънковият плат днес е под формата на поли, чанти, ризи, якета и безброй други дрехи и аксесоари. Основата за производството на дънки е памукът. Сплетката от конци с различен цвят (обикновено бяло и синьо) създава специфичния дънков десен, при който едната страна на плата е със син цвят, а другата е светла.

Още информация за...
Kaschmir

Кашмир

Кашмирът е вид вълна с особено високо качество. Естествените влакна се остригват ежегодно от долната козина на кашмирската коза. Общият добив е само приблизително 5000 тона годишно. Кашмирът е много скъпа и деликатна материя. Поради това материята изисква специално внимание при пране.

Още информация за...
Leder

Кожа

Тъй като естествената кожа е животински продукт, тя изисква специални грижи. Всеки вид кожа трябва да се третира различно. Ето защо препоръчваме да изпробвате перилните препарати на незабележимо място от дрехата. По принцип следващото важи за всички кожени дрехи: не използвайте никакви разтворители, нито лакочистител.

Още информация за...
Leinen

Лен

Това естествено влакно се получава от стеблата на растението лен. Ленът е характерен със своята сила и издръжливост. Освен това, той е устойчив на замърсяване и миризми. Лесно се сбръчква, тъй като не се разтяга особено.

Още информация за...
Mischgewebe

Смесени тъкани

Понякога добрите платове са като добрия парфюм: смесването е решаващо. Грубият памук става елегантен, когато му се добави изкуствена коприна. Кашмирът става по-достъпен във финансов план, когато се добави памук. Класическите смесени тъкани се състоят от смес на памук и синтетични влакна.

Още информация за...
Popeline

Поплин


Поплин е търговското име на еластичен плат с гладка плетка. Името поплин е просто търговски термин и не е свързано с определен тип влакно. Поплин може да се направи от памук, коприна, вълна, изкуствена коприна, полиестер или смесени влакна.

Още информация за...
Seide

Коприна

Коприната е естествено влакно от разповиването на копринените буби. Работливите копринени червеи навиват чудесните нишки с дължина до четири километра. Благодарение на несъмнената си мекота и вид коприната излъчва усещане за лукс, когато е близо до кожата.

Още информация за...
Syntetische Fasern

Синтетични влакна(Найлон/полиестер/полиамид/полиакрил) Тези изцяло синтетични влакна са изключително еластични и устойчиви на късане и протриване. Те не се свиват и съхнат бързо, тъй като поемат малко влага. Синтетичният текстил добре поддържа формата си и не се сбръчква.

Още информация за...
Wolle

Вълна

Вълнените влакна са съставени от няколко слоя. Вълната особено добре задържа топлина и затова често се ползва за топли пуловери или меки зимни облекла, като например шалове. Видовете вълна включват кашмир, ангора, мерино, агнешка вълна, мохер и др. Най-разпространена може би е овчата вълна.

Още информация за...