Март Висер

Вечна елегантност
Mart Visser



Той е сред най-търсените модни дизайнери в Холандия и европейската модна сцена е разтърсена от неговото творчество. "Mart Visser Haute Couture" чества 20-ата си годишнина през 2012 – причина за празненства и най-вече една чудесна мотивация.

По редовете на поканените 1800 гости преминава шепот, когато моделът стъпва на подиума в умело изработена бяла булчинска рокля с дълъг ръкав и дълго було. Стилната рокля без съмнение е връхната точка в тържествено отбелязаното 40-то шоу на висшата мода на Март Висер. Модният дизайнер избира идеалната обстановка, за да представи юбилейната си колекция: година след година международни познавачи на стила, законодатели в света на модата и модни журналисти се събират по време на "Miele Catwalk" във Вианен, Холандия.
От създаването на марката "Mart Visser Haute Couture" през 1992 г., креативният холандец представя нова колекция от дамска мода два пъти годишно – и всеки път получава награди и предизвиква вълнение. Той и неговото ателие в Амстердам стават едни от най-търсените модни дизайнери в Европа. Нищо чудно. Вечните изтънчени произведения на Висер с много чувствени но изчистени линии олицетворяват чиста елегантност и женственост – модерна, шик, упорита и софистицирана. Неговите проекти винаги носят отпечатъка на силната индивидуалност, независимо дали това са дълги, блестящи вечерни рокли в лилаво, тъмносиньо или бронзово, или меки и лъскави дамски костюми, обрамчени с кожа, или леки летни сънища в черно и бяло.

Модните експерти от прочутия дизайнерски център Saga International Design Centre в Копенхаген забелязват рано специалния стил на Висер. Те канят младия тогава дизайнер да завърши магистратура в тяхното училище, след като е приключил обучението си в Montaigne Fashion Academy в Амстердам. Това е едно правилно решение: по време на обучението си и малко след това Висер помага на известни модни дизайнери като Франс Моленаар в Амстердам, а също и на Ан Клайн и Куус ван дер Акер в Ню Йорк. Само на 25 години и с много кураж той решава да сбъдне голямата си мечта и прави своя собствена марка. Потвърждението, че това е правилната стъпка, идва скоро след това при едно социално събитие: известна холандска актриса се появява в един от неговите тоалети. Оттогава той се движи само напред и само нагоре.

Днес много известни дами от Холандия от най-различни социални кръгове се числят към неговите фенове. Но и жени, които не правят политическа кариера, не управляват големи компании и не печелят парите си от шоубизнес, обичат колекциите на Visser, които сега включват сред останалото сервизи за хранене и аксесоари. Това е така, защото дрехите са стилни, но могат да се носят и са произведени по най-високите стандарти. Традиционният шивашки занаят и висококачествените материали са незаменими за тези, които създават висшата мода. Ето защо Visser вижда в производителя на домашни уреди Miele перфектния "съучастник". Любимите блузи, рокли, ризи и панталони, създадени с толкова усилия, трябва да останат красиви възможно най-дълго, разбира се. Специалните програми на пералните и сушилните Miele са чудесно решение на този въпрос.

www.martvisser.com

Текст: Ким Льоклер