Джоана Хо

От Хонконг до целия свят
Johanna Ho

Нейните ободряващи и също така силни проекти й печелят международно признание: моден дизайнер Johanna Ho.

Като дизайнер тя винаги е приемала за своя отговорност да създава красиви неща, които карат хората да се чувстват добре. В същото време родената в Хонконг желае да направи дори повече и да създава чрез модата си едно чувство на осъзнаване на екологично безопасно и социално отговорно поведение.

Творчеството на Джоана Хо е винаги като пътешествие в света на противоположностите. Органза с деликатна дължина, слоеве от тюл, волани и жабо се комбинират със стегнати плетки и солидни форми; изящна френска дантела и ръчно плетени детайли се появяват върху дебела вълна – едновременно безгрижни и сериозни, готини и романтични, модерни и ретро, ръбати и класически. Сливането на противоположни елементи продължава и в цветовете на дрехите: деликатни естествени оттенъци, пастелни тонове, синьо, черно и ярък неон се появяват редом на подиума – така изглеждаха нещата в колекцията есен/зима 2012 – без да развалят общата хармония. Тази смесица от деликатни и плътни елементи придава на произведенията на Хо много специален характер и носи наслада на международното модно общество.

Родената в Хонконг дизайнерка добива нужните познания по време на обучението си за бакалавър и магистър в престижния колеж Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Нейната дипломна колекция през 1997 получава висока оценка от Iain R. Webb, известен моден редактор от "London Times" по това време, който смята, че младата Хо е един от най-обещаващите таланти за годината.
С такъв попътен вятър тя скоро регистрира собствена марка "Johanna Ho". Нейната първа prêt-à-porter колекция за жени, показана по време на Седмицата на модата в Лондон, има огромен успех. Скоро след това показаното на изложението може да се види на витрините на Barneys New York, американският луксозен магазин, който закупува колекцията. Следващите колекции са продадени на около 30 водещи международни модни къщи и магазини по целия свят, в това число Via Bus Stop в Япония, Myer в Австралия, Browns & Harrods в Лондон и Lane Crawford в Хонконг. После идват и специални колекции за Barneys New York в Япония и известния търговски район на Токио Ginza. Години в бърз ритъм и постоянна заетост за крехката дизайнерка.

Когато е на път де се появи второто дете, тя решава да намали темпото и за разнообразие повече да живее и по-малко да работи. Този тип почивка ще й позволи да преосмисли насоките на марката. Променя се и нещо друго: майчинството и любовта към децата разкриват нова необходимост. Желанието да се предаде нещо хубаво на следващото поколение, да се действа по един отговорен в екологичен и социален план начин и да се събудят подобни чувства у клиентите. Оттогава една от най-важните цели за нея е постепенно да направи модата си "по-зелена", независимо дали става дума за използваните материали, или за самия производствен процес. Един план, който е много мил и драг и на Miele. Ето защо глобалната семейна компания поддържа Forever Redressed Exhibition (изложба на постоянното възстановяване) в шикозния магазин Harvey Nichols в Хонконг през лятото на 2011. Като един от шестимата изтъкнати китайски дизайнери, Джоана Хо прави дрехи, изработени изцяло от рециклирани облекла втора употреба. Двамата модни експерти продължават сътрудничеството си и през 2012. Под заглавието The Secret of Beauty (Тайната на красотата) Хо създава шал в 300 бройки за Miele – той, разбира се, може да се пере с уредите на Miele.

Приятната дизайнерка от Хонконг доказа през 2010, че се чувства комфортно и под светлината на прожекторите, а не само зад кулисите. Като член на журито за Fashion World Talent Awards (Награди за световен моден талант), китайско издание на американското модно шоу Project Runway (Проект Театрална рампа), тя печели сърцата на зрители и кандидати. Не само самата тя, но и други азиатски звезди като Faye Wong и Miriam Yeung също избират облеклата на Хо за важни събития. И ако някога пътувате в Китай, ще имате възможността да си купите нещо от този дизайнер на място – първият магазин на Johanna Ho отвори през май 2012 в Woodhouse Tsim Sha Tsui, Хонконг.

Джоана Хо редовно публикува снимки на своите произведения, нови придобивки и вдъхновения, пътешествия и събития в личния си блог:
https://www.johannaho.com/blogs/blogs

www.johannaho.com

Текст: Ким Льоклер